Dobrodošli

Spletno mesto je bilo pripravljeno v času obeleževanja 20. obletnice AKCIJE SEVER.

Vsebine se več ne osvežujejo.

dr. Danilo Türk

Predsednik Republike Slovenije

Minilo je dvajset let od tistega mrzlega 1. decembra 1989, ko ste kot miličniki, takrat še Socialistične republike Slovenije, preprečili tako imenovani »miting resnice«, ki je bil napovedan v Ljubljani.

To je bilo obdobje zaostrovanja odnosov v nekdanji Socialistični federativni republiki Jugoslaviji in rastočih groženj Sloveniji. To je bilo tudi obdobje, ko je bila celotna Evropa pred tektonskimi spremembami, ki pa jih takratni zvezni politični organi še vedno niso prepoznali. Še vedno so želeli ohranjati administrativni način upravljanja države s poskusi močne centralizacije in spreminjanja uveljavljenih federativnih načel ureditve skupne države. Le v Sloveniji je bilo čutiti vrenje med ljudmi proti taki politični usmeritvi. Vezi, stkane med narodi bivše Jugoslavije, so se trgale pod pritiski »mitingaštva«, ki je bil eden zadnjih signalov, da je konec z »bratstvom, enotnostjo in enakopravnostjo«.

Preprečitev »mitinga resnice« je dogodek izjemnega pomena v procesu osamosvajanja. S tem dejanjem je slovenska milica realno in tudi simbolno pokazala in dokazala, da je sposobna zagotavljati varnost in politično stabilnost v izjemno zahtevnih političnih razmerah, ki so že načenjale varnost v državi. Državljankam in državljanom je vlila samozavest in zaupanje v sposobnost slovenskih oblasti. Pokazala se je visoka pripravljenost za zaščito človekovih pravic in podporo razvoju demokracije v naši državi. Nedvoumno je treba poudariti, da je bila akcija Sever odlično načrtovana, organizirana in vodena. Zaradi vseh teh zaslug in žrtev v osamosvojitveni vojni danes živimo v sodobni, demokratični, pravni in evropski državi.

Hvala vam!
Proglas | Izvedba: Interplanet