Dobrodošli

Spletno mesto je bilo pripravljeno v času obeleževanja 20. obletnice AKCIJE SEVER.

Vsebine se več ne osvežujejo.

Janko Goršek, spec.

Janko Goršek, spec.
Generalni direktor policije

Mineva dvajset let od obdobja, ki je pretreslo usodo našega naroda. Zdi se, kot da bi od takrat minila večnost, toda v zavesti ostajajo trenutki negotovosti, ki so zaznamovali tisti čas.

Zahvaljujoč predanemu in strokovnemu kolektivu, je vloga takratne milice pri preprečitvi t. i. »mitinga resnice« v Ljubljani postala neusahljiv vir spominov na pogum, vztrajnost in ponosnost naših miličnikov. Prav te vrednote so plemenitim načelom, ki jih zastopa modra uniforma, dale nov pomen. Z izjemno organiziranostjo, visoko usposobljenostjo in odlično pripravljenostjo je milica v akciji Sever brezkompromisno pokazala, da se bo v odločilnih trenutkih mogoče zanesti na njene pripadnike, kar se je leta 1991 tudi potrdilo. Strah pred najhujšim je ohromil ljudi, toda kljub temu so z neomajnim zaupanjem vse svoje upe položili v roke miličnikov, ki so bili njihov edini porok varnosti.

Takrat se morda še nihče ni zavedal pomembnosti dogodkov. Danes je jasno, da je akcija Sever iz zrušenih sanj o skupni državi uspela ustvariti upanje v boljši jutri. Njena vrednost je zato brezčasna. Naj bo brezčasen tudi spomin nanjo in njene nosilce!

Proglas | Izvedba: Interplanet