Dobrodošli

Spletno mesto je bilo pripravljeno v času obeleževanja 20. obletnice AKCIJE SEVER.

Vsebine se več ne osvežujejo.

O združenju SEVER

ZVEZA POLICIJSKIH VETERANSKIH DRUŠTEV SEVER (Združenje Sever)

Sedež združenja je na Štefanovi 2 v Ljubljani (sedež Ministrstva za notranje zadeve); spletna stran: www.zdruzenje-sever.si, elektronski naslov: info@zdruzenje-sever.si.

Zveza je prostovoljno, nepolitično in domoljubno združenje policijskih veteranskih društev Sever. Člani teh društev so pripadniki organov za notranje zadeve Republike Slovenije ali prostovoljci, ki so z organi za notranje zadeve sodelovali v aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji (1989–1991) ali v vojni za osamosvojitev Republike Slovenije.

V združenje je povezanih 12 policijskih veteranskih društev Sever, ki delujejo po vsej Sloveniji in vključujejo preko 6.500 članov.

Spominski dan Združenja Sever je 1. december, kot spomin na leto 1989, ko so takratni organi za notranje zadeve z akcijo SEVER preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer. S tem so zaščitili demokratične procese v Sloveniji, ki so nato omogočili demokratične volitve in nastanek samostojne in neodvisne države.

Združenje Sever sodeluje s sorodnimi veteranskimi organizacijami doma in v tujini.

Od 16. 9. 2008 je član Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS), od 20. oktobra 2009 pa je tudi polnopravni član Svetovne veteranske federacije –  World Veterans Federation.  

Združenje Sever deluje javno in v javnem interesu.
Proglas | Izvedba: Interplanet