Dobrodošli

Spletno mesto je bilo pripravljeno v času obeleževanja 20. obletnice AKCIJE SEVER.

Vsebine se več ne osvežujejo.

Zlatko Polajžer

Pred približno dvajsetimi leti je moja generacija študirala, poslušala Pankrte, se malo kasneje zaposlovala, si ustvarjala družine in živela v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji. »Miting resnice« v Ljubljani smo jemali kot enega izmed mnogih sicer zaostrenih dogodkov v Jugoslaviji, ki pa ne more ogrožati že navzočih sanj po demokratični in samostojni Sloveniji.

V medijih smo slišali in brali, kako je takratno slovensko vodstvo zveznim oblastem reklo NE, »mitinga resnice« v Ljubljani ne bo. Prvi december 1989 je minil – zgodilo se ni nič. In skoraj pozabili smo na tisti dan. Za akcijo Sever smo, navadni državljani, komaj vedeli.

Šele zdaj, po dvajsetih letih, ko sem prebral kar nekaj člankov o takratnih dogodkih in se pogovarjal z udeleženci akcije – miličniki, ki so takrat s svojo organiziranostjo odločno zaščitili NE, se v celoti zavedam, kako pomembno dejanje je bilo to.

Prav ta odločnost je bila temeljni kamen, ki je leta 1991 pripeljal k nastanku samostojne Slovenije.
 
Zdaj moja generacija živi v svoji državi in se s ponosom spominja takratnega NE in odločnosti miličnikov, da ga zaščitijo.

Zlatko Polajžer
Proglas, d. o. o.
Direktor  
Proglas | Izvedba: Interplanet