Dobrodošli

Spletno mesto je bilo pripravljeno v času obeleževanja 20. obletnice AKCIJE SEVER.

Vsebine se več ne osvežujejo.

Novinarska konferenca 24. 11. 2009

Predstavniki Združenja Sever so na novinarski konferenci podrobneje predstavili aktivnosti, s katerimi bomo letos obeležili 20. obletnico akcije Sever.
Pred dvema desetletjema, leta 1989, so takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever zaščitili demokratične procese v Sloveniji in na ta način omogočili demokratične volitve ter nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije. Predstavniki Združenja Sever so na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavili aktivnosti, s katerimi bomo letos obeležili 20. obletnico akcije Sever.

Aktivnosti za obeležitev 20. obletnice akcije Sever je predstavil Anton Pozvek, generalni sekretar Združenja Sever.
  • Od 25. do 27. novembra 2009 bo v avli Kulturnega doma Krško razstava »Človeka nikar ... – aktivnosti Policije v boju za samostojno in demokartično Slovenijo«, in učna ura zgodovine za osnovne in srednje šole iz Posavja. 
  • Prvi obsežnejši dogodek, strokovno-znanstveni posvet, bo v četrtek, 26. novembra 2009, ob 9. uri v Državnem svetu.
  • Istega dne, 26. novembra 2009, bo Radio Slovenija v Studio ob 17-ih gostil nekatere ključne akterje akcije Sever, kot so Janez Stanovnik, Tomaž Ertl, dr. Tomaž Čas, Miha Molan in drugi.
  • 27. novembra 2009, ob 10. uri, bo v prostorih Ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani podpisan sporazum o sodelovanju med Generalno policijsko upravo in Združenjem Sever.
  • Istega dne 27. novembra 2009, ob 16. uri, bo v Kmetijski šoli Grm in biotehnični gimnaziji v Sevnem pri Novem mestu proslava PVD Sever Dolenjske in Bele Krajine ob 20-letnici akcije Sever.
  • Istega dne 27. novembra 2009, ob 18. uri, bo v mestni hiši v Kranju odprtje razstave z naslovom Ne čujem dobro - razpad Jugoslavije, rojstvo Slovenije, v Kulturnem domu Krško pa bo slovesna akademija PVD Sever Posavje ob 20-letnici akcije Sever.
  • V nedeljo, 29. novembra 2009, ob 17.20, in v torek, 1. decembra 2009, ob 21.25, oboje na 2. programu TV Slovenija, bo predvajan dokumentarni film o akciji Sever in osamosvojitvenih procesih.
  • Osrednja slovesnost bo v ponedeljek, 30. novembra 2009, ob 20. uri, v Cankarjevem domu v Ljubljani, z neposrednim televizijskim prenosom na drugem programu TV Slovenija in radijskim prenosom na prvem programu Radia Slovenija.
Aktivnosti se bodo nadaljevale do sredine decembra, ko bo odkritih nekaj spominskih obeležij.


Anton Pozvek in dr. Tomaž Čas

Zvočni posnetek izjave Antona Pozveka
( Datoteka za prenos )

Zvočni posnetek izjave dr. Tomaža Časa
( Datoteka za prenos )

Po besedah dr. Tomaža Časa, podpredsednika Združenja Sever in predsednika Organizacijskega odbora za 20. obletnice akcije Sever, je predstavitev zastavljena zelo široko. Gre namreč za prvo, resno, javno in transparentno opozorilo takratne oblasti v Republiki Sloveniji, da se je Slovenija odločila sama skrbeti za javni red in mir ter da ne bo dopuščala mitingaštva in preprečevanja demokratičnih procesov, ki so se začeli dogajali. Akcija Sever po njegovih besedah tudi ni potekala samo 1. decembra 1989 oz. tri dni pred tem datumom, vse aktivnosti v zvezi s preprečevanjem t. i.mitinga resnice so se začele že januarja tistega leta, ko se je začela usposabljati posebna enota milice republiškega sekretariata za notranje zadeve.

V združenju še ocenjujejo, da je bila akcija Sever pomemben prispevek v okviru osamosvojitvenih procesov, o katerih javnost premalo ve. Za še večjo obveščenost je bila te dni vzpostavljena spletna stran ob 20. obletnici Akcije Sever.

Proglas | Izvedba: Interplanet