Dobrodošli

Spletno mesto je bilo pripravljeno v času obeleževanja 20. obletnice AKCIJE SEVER.

Vsebine se več ne osvežujejo.

Razstava v Mestni hiši v Kranju

V spomin na t.i. akcijo Sever so 27.novembra 2009 v Mestni hiši v Kranju postavili razstavo Ne čujem dobro – razpad Jugoslavije, rojstvo Slovenije.
Pred dvajsetimi leti so delavci milice in pripadniki ostalih služb organov za notranje zadeve preprečili »Miting resnice«, ki na bi v Ljubljani potekal 1.decembra 1989. V spomin na ta pomembni dogodek je v Mestni hiši v Kranju postavljena razstava z naslovom »NE ČUJEM DOBRO« - RAZPAD JUGOSLAVIJE, ROJSTVO SLOVENIJE. Vsebinski del razstave je zasnoval Slavko Hočevar, pripravila pa sta jo Gorenjski muzej Kranj in Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska.

Razstavo sestavljajo trije tematski sklopi, ki se med seboj močno prepletajo. V prvem delu se obiskovalci seznanijo z bivšo Jugoslavijo od leta 1945 do razpada. V drugem delu so prikazani dogodki, predmeti in fotografije, ki so v tesni povezavi z akcijo Sever. Tretji del pa prikazuje dogodke iz osamosvojitvene vojne leta 1991.

»Akcija Sever spada med pomembnejše mejnike, ki so utirali pot demokraciji in osamosvojitvi. Pogumna odločitev takratne slovenske oblasti in  obsežna mobilizacija slovenske milice sta v tistih zadnjih novembrskih dneh pred dvajsetimi leti preprečili razpihovanje nacionalnega sovraštva in nestrpnosti, s tem pa tudi poskuse unitaristične politike na slovenskem ozemlju« je ob slovesnem odprtju razstave povedala častna gostja, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Poleg ministrice Kresalove so številne goste na čelu s člani PVD Sever Gorenjska, predstavniki drugih PVD Sever in vodstva Združenja Sever pozdravili tudi nekdanji republiški sekretar za notranje zadeve Tomaž Ertl, poslanec in kranjski župan Damijan Perne, predsednik PVD Sever Gorenjska Stanislav Ficko in v imenu Gorenjskega muzeja Monika Rogelj. 

Razstava bo odprta do 15.februarja 2010.
Proglas | Izvedba: Interplanet